Mencari Permata Cordova

Nilai intellegensia yang perlu dikembalikan..

Islam : Dulu, Kini & Esok

Dahulu..

“ Eropah bergelap di waktu malam, Cordova bercahaya dengan lampu; Eropah kotor,cordova membina 1000 tempat mandi; Eropah dipenuhi serangga,penduduk cordova menukar pakaian dalam mereka setiap hari; Eropah dipenuhi selut, jalan-jalan di Cordova bertar; istana diEropah dipenuhi lubang asap dibumbung, bangunan-bangunan di Cordova tersergam indah; tokoh tokoh Eropah tidak tahu menandatangani nama sendiri,anak-anak di Cordova sudah ke sekolah; tokoh-tokoh agama di Eropah tidak tahu membaca risalah kristian, ulama islam di Cordova sudah membina kutub khanah (perpustakaan) yang besar” – Victor Robinson, dalam buku The story of medicine menyebut perbezaan Eropah dan dunia Islam semasa zaman pertengahan.

“Era kebangkitan sebenarnya diledakkan oleh orang-orang arab islam sebelum berlakunya kesedaran dan kebangkitan di Eropah pada abad ke 15.Sepanyol dan bukan Itali adalah benih yang melahirkan Eropah moden.Ketika Eropah tenggelam dalam kejahilan,Bandar-bandar islam seperti Baghdad, Cairo, Cordova dan Toledo menjadi pusat ilmu dan tamadun”- Robert briffault (The Making Of humanity)

Kini …


“ Tetapi sayang sekali umat Islam tidak mensyukuri nikmat Allah. Selama berabad-abad umat Islam membuang waktu dan tenaga berfikir dan berfalsafah berhubung perkara yang tidak bermanfaat.Jika mereka memfokuskan kepada ilmu yang menguntungkan Islam dan kaum muslimin kedudukan mereka tidak akan menjadi separah itu. Umat Islam bukan saja asyik membahaskan sifat-sifat Allah, mereka juga berbicara tentang roh,falsafah wehdatul wujud dan sebagainya. Semua ini memakan masa dan tenaga yang bukan sedikit. Hasil penemuan (sains) kaum muslimin sama ada di sudut kualiti ataupun kuantitinya, tidak mendatangkan apa-apa makna dibandingkan dengan penemuan Barat pada abad ke 177 dan 18” – Assyeikh Hasan an-nadwi (kerugian dunia kerana kemunduran umat Islam).

Apa tindakan kita? Saya dan anda..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on June 15, 2008 by in Ummah.
%d bloggers like this: